UUDISED

NÕO LIHATÖÖSTUS VALITI KOLME PARIMA EESTI PEREETTEVÕTTE HULKA

Nõo Lihatööstus valiti Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) korraldatud konkursil „Ettevõtluse auhind 2021“ kolme parima pereettevõtte nominendi hulka. Konkurss on ettevõtjatele kõrgeim riiklik tunnustus.

Konkursi eesmärk on tõsta esile Eesti parimaid ettevõtteid ja tunnustada edumeelsust ning ettevõtlikkust. Aasta pereettevõtte kategoorias tunnustatakse ettevõtteid, kes on läbi perekeskse juhtimise jätkusuutlikult panustanud Eesti majandusse, ühiskondlikku arengusse ning ettevõtjaliku meelelaadi kasvatamisse noorte hulgas.

Nõo Lihatööstus on viimastel aastatel teinud kiiret kasvu ja tõusnud Lõuna-Eestis üheks tuntumaks ja hinnatumaks tööandjaks. Tegemist on Eesti suurima kodumaisel kapitalil põhineva lihatööstusega, millele pani aluse Toomas Kruustük. Riigi ühte tuntumat toidutootjat hoiab ja edendab nüüd omakorda järgmine põlvkond.

Toomas Kruustük juhtis Nõo Lihatööstust selle asutamisest 1992. aastal kuni möödunud aasta sügiseni. Tema juhtimise all kasvas Tartu külje all Nõos legendaarset rulaadi tootma hakanud väikeettevõttest kaasaegne eksportiv lihatööstus, mille valikusse kuulub täna üle 400 erinevaid tunnustusi saanud lihatoote, mida eestlased armastavad. Aga mitte ainult, sest Nõo toodetega kaetakse ka naaberriikide toidulaudu, neljandik ettevõtte toodangust eksporditakse peamiselt Lätti ja Leetu. Oma 200 töötajaga on Nõo Lihatööstus lisaks seega ka üks suuremaid tööandjaid Lõuna-Eestis.

Ettevõte väljendab oma asutajale Toomas Kruustükile austust, ta portree ripub mälestusena vabrikuhoone fuajees, kõrval on väärtuste pilv, mis tuletab igapäevaselt meelde ettevõtte põhiväärtusi.

Vaatamata kasvule või elupöörangutele on Nõo alati jäänud pereettevõtteks. Põhiväärtused on samad, töötajate siht on sama, ühtehoidev tunne on sama – pakkuda inimestele ehedaid ja tervislikke lihatooteid ning olla kogukonna jaoks alati olemas.

Ühtehoidev perekond on tohutu jõud

Nõo Lihatööstus on ettevõtte juhtimisse edukalt kaasanud erinevatest põlvkondadest pereliikmeid. Peale isa ootamatut lahkumist haaras Nõo Lihatööstuses ohjad poeg Simmo Kruustük, ettevõtte nüüdne nõukogu esimees ja osanik. „Meie strateegiline visioon on olla eelistatuim lihatööstus nii Eestis kui ka Balti riikides. Samuti soovime tugevdada oma positsiooni Eesti suurima kodumaisel kapitalil põhineva lihatööstusena ja Lõuna-Eesti ühe olulisema tööandjana. Jätkame pereettevõttena, kes soovib rikastada Eesti inimeste toidulauda,“ kinnitab Simmo Kruustük, kes varem pikka aega vastutanud ettevõtte müügi ja turunduse eest.

Nõo Lihatööstuse suuremate omanike sekka kuulub Toomas Kruustüki abikaasa Katrin Kruustük ja tema vend Peeter Kõrv. Osanikuks on ka Toomase IT-pealikust vend Madis Kruustük, samuti Kerttu KruustükGrete Kruustük ning Peetri tütar Maris Kõrv. Lihatööstuses töötavad ka nende abikaasad. Kõigil oma kandev roll. „Kokku on ettevõttes praegu hõivatud koguni 13 pereliiget. Ja selline pere tihe seotus on alati olnud päris põlvkondade-ülene – siin töötasid juba ju mu vanaema-vanaisa,“ märgib Simmo Kruustük.

Nõo on seega aina jätkanud väga perekeskset joont. „Toomase pärand meile on, et lapsed on meie tulevik ja kõige paremini õpivad nad siis, kui neid oma tegemistesse kaasata. Laste naer on meie kontoris tavapärane,“ kommenteerib Simmo. “Ühtehoidev perekond on tohutu jõud. Oleme vanim ja suurim Eesti kapitalil põhinev lihatootja, aga selle eest võlgneme tänu laiemalt oma pühendunud töötajatele, koostööpartneritele ning muidugi kõigile eestimaalastele, kes meie tooteid hindavad.”

Tervisliku toitumise ja tervislike toodete tootmise võti seisneb kvaliteetses tooraines. Nõo Lihatööstus eelistab oma tooteid valmistada kodumaisest töötlemata toorainest, millest valmistatakse ainult kvaliteetseid ja võimalusel ilma lisaaineteta tooteid. Nõo investeerib keskkonnasäästlikesse tegevustesse kahe aasta jooksul kokku 400 000 eurot, mille tulemusena soovib ettevõte vähendada õhku paiskuvate heitgaaside kogust ning vähendada pakendite plastikjäätmete kogust. Samuti on Nõo Lihatööstus oluliseks pidanud kohaliku kogukonna ettevõtmiste ja ürituste toetamist. Kõik see on jätkuvaks arenguks oluline.

„Nõo Lihatööstuse uksed on alati avatud initsiatiivikatele noortele, kellel on vaja kogemust toidutehnoloogia, laomajanduse või mõnel muul erialal,“ kinnitab Simmo Kruustük. „Oleme tihedas koostöös kutse- ja kõrgkoolidega ning pälvinud atraktiivse tööandja maine. Püüame selleks palju ära teha, et noored leiaksid tee hea toidu tootmise juurde. Töötajate nappus on Eesti tööstuses üldiselt terav probleem ja usun, et siin saavad nii tööandjad, haridussektor kui ka riik üksjagu sättida, et kodumaise tootmise olulisust meeles hoida.“

Näita rohkem

Seotud artiklid

KOMMENTAARIUM

Back to top button